Ομιλία Θ. Καράογλου στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ομιλία Θ. Καράογλου στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):

Τολόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κυρίεςκαι κύριοι συνάδελφοι, εδώ και τρεις μέρες συζητούμε για την παροχή ψήφουεμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μια Κυβέρνηση εμφανώς αδύναμη, άκρωςεπικίνδυνη και ιδιαιτέρως καταστροφική, σε μια Κυβέρνηση της οποίας ηγείταιένας αδύναμος Πρωθυπουργός, ο οποίος με τις τραγελαφικές του ενέργειες τοτελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει σύγχυση στην ελληνική κοινωνία, έχειδιασύρει τη χώρα και έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα την πατρίδα μας.

Αλήθεια,κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε αναρωτηθεί τι πραγματικά έχει συμβεί τις τελευταίεςημέρες; Αναλογιστήκατε τι κλίμα δημιούργησε η Κυβέρνησή σας εντός και εκτός τηςχώρας; Αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα της κατάστασης;

Ηαπάντηση σ' αυτά τα ερωτήματα είναι σίγουρα «όχι». Βέβαια, οι συνάδελφοιΒουλευτές του ΠΑΣΟΚ όντας πιο κοντά στην κοινωνία, αφουγκραζόμενοι τηνκοινωνία, εναγωνίως επισημαίνουν: Οι 156 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν νασηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.

Δενπροχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις. Παίρνουμε μόνο μέτρα.

Άλλοςσυνάδελφος είπε: «Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβάσυνεχίζουμε να αρμενίζουμε». Άλλη συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ: «Η αξιοπιστία μας έχειχαθεί». Πάλι άλλη συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ: «Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήτανειλικρινής και εξήγησε γιατί το Μνημόνιο 2 θα αποτύχει, όπως απέτυχε και τοΜνημόνιο 1». Τέλος, ο Νέστορας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε:«Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό πήγαν στο Γουδή.

Όσαεκτυλίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον τόπο, αγαπητές συναδέλφισσες καισυνάδελφοι, είναι άνευ προηγουμένου. Οι πιο ταλαντούχοι σεναριογράφοι καισκηνοθέτες δεν θα έχουν ποτέ φανταστεί και γράψει αυτά που διαδραματίστηκαν τιςμέρες αυτές στη χώρα μας: Μια κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης, ένας Πρωθυπουργόςτης κωλοτούμπας, ένα κόμμα που τα έχει χαμένα και κάπου στο ενδιάμεσο να ζητάτεψήφο εμπιστοσύνης.

Σετι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, κύριοι συνάδελφοι; Σε μια αποτυχημένηπολιτική; Σε μια ανίκανη κυβέρνηση; Σε έναν επικίνδυνον Πρωθυπουργό; Πώς ναδώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, όταν ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δεν εμπιστεύεται τηνίδια του τη νέα του Κυβέρνηση που έφτιαξε με παλιά στελέχη, με στελέχη παλιάςκοπής; Πώς να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται απόασυνέπεια λόγου και έργων; Πώς να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνησηπου πιστώνεται την αποτυχία και το διασυρμό της χώρας μας στο εξωτερικό;

Τιςτελευταίες ημέρες εκτυλίχθηκαν απίστευτα γεγονότα, γεγονότα τα οποία μαρτυρούντην αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας, το έλλειμμα εξουσίας που υπάρχει και τηνακυβερνησία της πατρίδας. Παρατηρήσαμε έναν απεγνωσμένο Πρωθυπουργό, ο οποίοςτύποις είχε την πρόθεση να παραιτηθεί για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικήςσωτηρίας, είχε την πρόθεση να παραιτηθεί για να σωθεί ο τόπος, αλλά μέσα σεπέντε-έξι ώρες όλα άλλαξαν. Είδαμε έναν Πρωθυπουργό να παραιτείται και μετά απόμερικές ώρες να παίρνει πίσω την παραίτησή του, αιχμάλωτος της κομματικής τουτάξης και των πρωτοκλασάτων Υπουργών του. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα πιοδραματικά πολιτικά μυθιστορήματα. Κι όμως, ο κ. Παπανδρέου δραματοποίησε μιακατάσταση, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραιτήθηκε για έξιώρες, ξεπαραιτήθηκε μετά και προχώρησε σε κατά τα άλλα δομικό ανασχηματισμό μεστελέχη παλαιάς κοπής.

Λυπάμαιπου θα το πω, αλλά αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή δεν λέγεταιανασχηματισμός, λέγεται μετάταξη. Γιατί, όπως λέει ο ελληνικός λαός σοφά,«άλλαξε ο Μανωλιός και έβγαλε τα ρούχα του αλλιώς». Όμηρος της κομματικήςνομενκλατούρας του ΠΑΣΟΚ, δέσμιος των κομματικών συμφερόντων, πήρε τα στελέχηαπό το ένα Υπουργείο και τα πήγε στο άλλο. Δηλαδή, με απλά λόγια, για να σώσειτο κόμμα του ΠΑΣΟΚ που, όπως αποδεικνύεται από σειρά ανεξαρτητοποιήσεων ήπαραιτήσεων Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν σώζεται εγκατέλειψε τη χώρα. Η εθνικήσωτηρία και η σωτηρία της πατρίδας μας μετατράπηκε σε κομματική σωτηρία καισωτηρία της πρωθυπουργίας. Ένας Πρωθυπουργός που έως χθες διακήρυττε ότι δεντον ενδιαφέρει η καρέκλα και η εξουσία αποδείχθηκε τελικά ότι το μόνο που τονενδιαφέρει είναι η δική του σωτηρία και η σωτηρία του κόμματός γαντζωμένος στηνεξουσία. Έτσι ο κ. Παπανδρέου δεν άντεξε τις πιέσεις στο εσωτερικό τουπαραπαίοντος κόμματός του με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει μια ιστορική ευκαιρία.Η διάσωση της πατρίδας δυστυχώς, μετατράπηκε σε διάσωση του ΠΑΣΟΚικού όλου.

Ηαλήθεια είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι έχετε αποτύχει. Η αλήθεια είναι ότιαποτύχατε, πέσατε έξω από όλες τις προβλέψεις σας και βέβαια, έρχεσθε τώρα καιζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. Μα, είναι δυνατόν! Είναι δυνατόν, όταν η πολιτική σαςαπέτυχε παταγωδώς, όταν οδηγείτε τη χώρα σε νέα ύφεση, όταν αυξάνετε ταελλείμματα και έρχεσθε τώρα και λέτε ότι οι θυσίες του λαού δεν πηγαίνουνχαμένες; Μα, τι άλλο πρέπει να δείτε για να το παραδεχθείτε; Η αλήθεια είναιότι μειώσατε μισθούς και συντάξεις, ότι λεηλατήσατε με την πολιτική σας ταελληνικά νοικοκυριά, ότι γονατίσατε τη μεσαία τάξη, ότι οδηγήσατε σε ραγδαίααύξηση την ανεργία με μια ανεργία που πλησιάζει το ένα εκατομμύριο περίπουπολίτες, ότι συρρικνώσατε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνοντας τα λουκέτα,ότι απογοητεύσατε την ελληνική κοινωνία ακόμη και αυτούς που σας ψήφισαν. Ηπολιτική σας οδηγεί σε ένα παραλυτικό και επικίνδυνο αδιέξοδο. Παρ' όλα αυτάφέρνετε τώρα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για να απομυζήσετε ό,τι έχει μείνει στονελληνικό λαό. Βλέπετε ότι τα μέτρα που παίρνετε δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετααυξάνουν το έλλειμμα, μεγαλώνουν την ύφεση και δημιουργούν περισσότερες και πιοδύσκολες συνθήκες και παρ' όλα αυτά ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης.

Κυρίεςκαι κύριοι συνάδελφοι, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος οΠρωθυπουργός ασκούν πλέον την πιο επικίνδυνη πολιτική για τη χώρα. Όταν οΠρωθυπουργός λέει και ξελέει, παραιτείται και ξεπαραιτείται, εμφανίζει αδυναμίασυνεννόησης, τότε πώς περιμένουμε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μαςστο εξωτερικό; Όταν ο Πρωθυπουργός έχει χάσει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό τουκόμματός του και στην ίδια την κοινωνία, τότε πώς περιμένει από εμάς ψήφοεμπιστοσύνης; Όταν ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται την ίδια του την Κυβέρνηση,την Κυβέρνηση που αυτός σχημάτισε, τότε πώς να την εμπιστευτούμε εμείς;

Κύριοιτης Κυβέρνησης, δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί ούτε εσείςεμπιστεύεστε τον ίδιο τον εαυτό σας, δεν σας εμπιστεύεται το ίδιο σας το κόμμα,δεν σας εμπιστεύεται το σύνολο του ελληνικού λαού. Γιʼ αυτό η μόνη λύση πουαπομένει είναι να προσφύγετε άμεσα στον ελληνικό λαό για να δώσει ο λαός τηντελική λύση, για να ανακτήσει πάλι ο λαός τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και ναατενίσει το μέλλον με ελπίδα.

Ευχαριστώπολύ.